eatseetravel.net - Noravank Monastery, Armenia

Armenija

In Armenia, Travel by MatevzLeave a Comment

Armenijo bi lahko imenovali tudi dezela tisocerih samostanov. Skoraj za vsakih vogalom se skriva nek Unescov samostan. Armenija je bila namrec prva drzava, ki je sprejela krscanstvo za svojo uradno vero (naslednja je nato sledila Gruzija). Samostani in cerkve so v povprecju stari tisoc let in zelo impresivni. Vecinoma so zgrajeni sredi slikovitih klifov, kanjonov ali na kaksnem drugem tezko dostopnem mestu. Pogledala sva si jih kar nekaj. 🙂
Drugih vecjih znamenitosti ni, morda bi pa lahko omenila jezero Sevan, ki lezi na 1900m nadmorske visine in je najvecje visokogorsko jezero v Evraziji. Vecina je turisticno cisto nerazvito, ne da se niti priti do vode. Pokrajina je divja in presenetljivo susna. Le v mestu Sevan je veliko turistov, je pa plaza na zalost umazana in lokali ob njej na ves glas vrtijo ameriske hite. S kopanjem v Sevanu tako ni bilo nic.

Armenija je dosti revnejsa od Gruzije, kar se vidi po voznem parku in bivaliscih ljudi. Med avtomobili na cestah prevladujejo stare Lade, ki so kot strela divjale mimo naju cez luknje in ovinke. Voznja je bila zelo stresna zame na sovoznikovem sedezu, kaj sele za Matevza, ki so ga armenski vozniki vsak dan cisto izmucili. Imajo zelo visoko stopnjo brezposelnosti, 20% ljudi zivi pod pragom revscine, povprecna placa pa je 350eur.

Spodaj je nekaj utrinkov iz Armenije.

Samostan v okolici Dilijana

Ob jezeru Sevan

Veliki in mali Ararat. Ceprav se zdita blizu, sta dejansko v Turciji. To predstavlja hudo muko za Armence.

Poganski tempelj Garni

Armenski zajtrk nad kanjonom reke Debbed

Samostan Noravank v okolici Erevana.

Pogled s prelaza Selim na dolino Yeghegis

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.