eatseetravel.net - Funeral, Tana Toraja, Sulawesi, Indonesia

Nenavadni pogrebni običaji v Tani Toraji

In Indonesia, Travel by Matevz1 Comment

V osrednjem Sulawesiju, v pokrajini Tana Toraja se vse vrti okoli smrti. Najpomembnejši dogodek v življenju je pogreb. Glavni del pogrebov so žrtvovanja bivolov, prašičev, konjev in drugih živali. Domačini verjamejo, da na pogrebu žrtvovane živali pokojnika spremijo v posmrtno življenje. Več kot je živali, pomembnejši bo človek v posmrtnem življenju. Enega pogreba sva se udeležila tudi midva. Morala sva se primerno obleči (v črno), za družino pokojnega pa sva prinesla darilo.

image

Pogreba se udeleži širša družina, kar pri premožnejših pomeni več tisoč ljudi. Na sliki se vidi pogrebni sprevod, v ospredju pa so prašiči, ki čakajo, da bodo žrtvovani.

image

Ker je pogreb zelo drag, družina zanj varčuje več let. Na tem pogrebu je pokojni umrl 3 leta nazaj. Pod šotorom na sredini so razkosovali živali, samega žrtvovanja pa si raje nisva pogledala.

image

Najdražji so lisasti ali albino bivoli – tale na sliki stane 80.000eur!

image

Ljudi pokopljejo v skalne grobove, v grobnice ali pa v jame. Ogledala sva si tudi jamo Londa, ki pa je bila prav neprijetna. Vanjo namreč še vedno spravljajo krste, zato se voha razpadajoča trupla… Vodičem se to seveda zdi zelo zanimivo, krste prestavljajo, radi pa tudi kakšno odprejo in jo pokažejo turistom. Res bizarno…

image

Te jame na srečo ne uporabljajo več in je veliko prijetnejša. So pa po njej razmetane kosti iz krst, ki so strohnele.

image

Tana Toraja je zelo zanimiva, ampak res bizarna in za naju tudi težko razumljiva. Za konec pa prijetnejša slika – midva pred njihovimi tradicionalnimi hišami.

Comments

  1. Mi smo bili prica tudi zrtvovanju bivolov, ki je kar pretresljivo (ceprav vsi jemo meso, ki ga dobimo na mizo na podoben nacin, le da o tem pac ne razmisljas – to je sele bizarno). Nam je bilo pa prihranjeno opazovanje razpadajocih trupel, bili smo le v dovolj starih grobnicah, da so ostali le okostnjaki. Sem pa naknadno nekje prebrala, da umrle vsake nekaj let vzamejo iz grobnice, jih umijejo, preoblecejo, okrasijo, nekam naslonijo in se fotografirajo z njimi. Za naso kulturo je to res nerazumljivo.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.